russia russia russia
Kontakter
i St Petersburg
+7 (812) 243-1108
mail@russian-visas.net russian-visas Alla kontakter
Elizaveta
Levterova
Consultant
Ekaterina
Andronova
Consultant


De nodvandiga dokumenten

Det krävs en särskild omgång handlingar för varje typ av visum. Det går att ansöka om visum till Ryssland endast om alla angivna handlingar är kompletta.

Turistvisum

Den sökande ska för turistvisum till konsulära avdelningen inlämna: ett fullbordat visumformulär, ett nationellt pass, ett passfoto, en betalad reseförsäkring, samt:

 • En standardiserad turistbekräftelse (visumbrev) från en auktoriserad rysk resebyrå registrerad på Rysslands Utrikesdepartement. Bekräftelsen ska innehålla den resandes fullständiga namn, födelsedatum, passnummer, inrese- och utresedatum, rutt, resebyråns kontakt och registreringsnummer, samt den officiella stämpeln och underskriften av en auktoriserad person.
 • Observera att hotellbokningen enbart inte är tillräcklig för turistvisum, hotellet skulle vara fullt betalt för hela vistelseperioden i Ryssland.
 • En turistvoucher utfärdad av en auktoriserad resebyrå, som innehåller den resandes fullständiga namn, födelsedatum, passnummer, inrese- och utresedatum, namnet på den mottagande ryska resebyrån samt bekräftar betalningen för login i Ryssland.
 • Faxkopior accepteras endast undantagsvis. En konsulär tjänsteman kan kräva att ni lämnar in alla handlingar för visumstödet i original inklusive tur- och returbiljetter till/från alla destinationsorter, samt en räkning från er resebyrå med den exakta summan betalad för resan och login.

VIKTIGT: Det tar minst 5 arbetsdagar att utfärda turistvisum.

Ryskt turistvisum utfärdas för högst 30 dagar. När du kommer in i Ryssland med turistvisum kan du vid gränskontrollen ombedjas att förevisa också er turistbekräftelse, voucher och returbiljett med ett fastställt utresedatum från Ryssland. Du kan också behöva bevisa att ni har tillräckliga medel för resan.

Privatvisum

(besök hos släktingar eller vänner)
Den som ansöker om privatvisum ska lämna in till konsulära avdelningen ett fullbordat visumformulär, ett nationellt pass, ett passfoto, en betalad reseförsäkring, samt:

 • En officiell privat inbjudan (endast i original) utfärdad av en lokal pass- och visumenhet vid Ryska Federationens Inrikesministerium.
 • Observera att privatvisum utfärdas endast i överensstämmelse med inrese- och utresedatum i er inbjudan.
 • Den person som inbjuder er att besöka Ryssland skall ansöka om ett inbjudningsbrev hos Ryska Federationens Inrikesministerium. Detta inbjudningsbrev ska därefter skickas till er.
 • Denna regel gäller även släktingar till ryska medborgare registrerade vid Ambassadens Konsulära avdelning.

Affärsvisum

Den person som vill besöka Ryssland för affärsmässiga och kommersiella ändamål, eller för att medverka vid en konferens, utställning osv., som journalist eller för att arbeta eller läsa i Ryska Federationen behöver ett affärsvisum.
För att ansöka om ett affärsvisum ska den sökande lämna in till Konsulära avdelningen ett fullständigt ifyllt visumformulär, ett nationellt pass, ett foto i passformat, en betalad reseförsäkring, samt:

 • En inbjudan antingen från Rysslands Utrikesministerium eller en av dess regionala representationer, eller från en lokal pass- och visumenhet vid Ryska Federationens Inrikesministerium. Inbjudan ska innehålla: den officiella stämpeln och juridiska adressen av den mottagande organisationen, dokumentets registreringsnummer, registreringsdatum, underskriften och namnet på den officiella tjänstemannen berättigad att inbjuda utlänningar till Ryssland, resplanen, vistelseperioden, namnen på de inbjudna personerna.
 • Var god observera att Ambassaden förbehåller sig rätten att kontrollera alla uppgifter angivna i inbjudan.
 • De som söker multipelt visum ska lägga märke till att reseförsäkringen ska omfatta hela vistelsen i Ryssland. Det betyder att försäkringen ska gälla under oavbruten perioden av minst 180 dagar vid varje utlandsresa. Informationen om reseförsäkringstid ska anges i försäkringsbrev från försäkringsbolaget.
 • Ett HIV-test giltigt i 3 månader (om ni ansöker om ett visum som är giltigt längre än tre månader).

Transitvisum

För en genomresa via Ryssland till något annat land behöver ni ha ett transitvisum. Transitvisum krävs dock inte om ni stannar i flygplatsens transitzon för att resa vidare med ett annat flyg inom 24 timmar sedan ankomsten. Transitvisum gäller som regel högst i 3 dagar.
För att ansöka om transitvisum skall den sökande lämna in till Konsulära avdelningen ett fullständigt ifyllt visumformulär, ett nationellt pass, ett foto i passformat, en betalad reseförsäkring, samt:

 • Ett giltigt visum till det land ni tänker komma in efter resan via Rysslands territorium.
 • Originalet och en kopia på er bekräftad flygbiljett till och från Ryssland (inte bokningsbekräftelse på biljetten).
 • Om du tänker erhålla visum till ert slutdestinationsland vid gränsen ska det landets Utrikesministerium bekräfta detta skriftligen.